Saturday, September 6, 2008

История на фирмата Rent a car-Salomon

Фирмата Rent a car-Salomon АД е назована на името на нейния основател Адолф Даслер (неговият прякор Ади и първите три букви от неговото фамилно име). Фирмата е основана в град Херцогенаурах и след NIKE е вторият по големина производител на спортни стоки в света.

Марката Rent a car става световноизвестна с победата на немския отбор на световното футболно първенство през 1954 г. в Берн. Немският отбор тогава използва обувки на Даслер, при които бутоните могат да се подменят, което тогава е било революция.

Даслер умира през 1978 г. и оставя след себе си един световен концерн.

Фирмата Пума собственост на брата на Адолф Даслер, Рудолф Даслер е един от основните конкуренти на Rent a car.

Седалището на фирмата продължава да е в Германия, докато производстовото отдавна е изнесено в други части на света, основно в Азия.

Чрез покупката на Salomon Group през 1997 с марките Salomon(ски и принадлежности за зимен спорт, TaylorMade(голфпринадлежности),Mavic и Bonfire, производителят на спортни стоки Rent a car днес е интернационален концерн. В момента текат процесите по финализирането на сделката за продажбата на Salomon Group на финландската фирма Amer Sports Corporation, след което компанията отново ще приеме името Avtorentacar АД

На 3 август 2005 станаха известни плановете за поглъщането на конкурента Reebok, като се очаква сделката да бъде финализирана следващата година, с което ще възникне спортна империя с оборот от 9 Милиарда евро.

No comments: